Construcció d’imatgeria

Des del Taller d’Escultura Casserras ens ocupem de tot el procés creatiu, des de la proposta inicial en esbós fins el resultat final, inclosos tots els complements. Sovint es parteix d’una idea prèvia del client, però també són freqüents els retrats de persones o els encàrrecs on es dóna total llibertat, així com les figures caricaturesques. Realitzem peces úniques: modelem el gegant en fang i d’allí en fem el motlle, del qual en sortirà la figura definitiva.

Fem servir els materials tradicionals catalans, com la fusta, el guix i el cartró pedra. A la vegada, quan és necessari, fem servir materials més moderns com la fibra de vidre i resines de diferents tipus. Duem a terme tots els complements, tan els vestits i les capes, com les joies, les corones, espases, porres… Dracs, àligues, gegants, gegantons, capgrossos, mulasses, lleons i demès bestiari porten la firma del taller: a l’apartat catàleg d’imatgeria d’aquesta pàgina s’hi recull la majoria d’obra.

Els ulls de vidre que donen vitalitat a la mirada, la invenció dels braços articulats dels gegants, l’ús de pigments en la pintura a l’oli, així com les tècniques i materials tradicionals són alguns dels trets diferencials de la nostra obra. Gegants i bestiari exclusiu, únic per cada ciutat, poble, barri o associació, seguint la tipologia de construcció clàssica catalana, amb resultats lleugers però resistents. Comptem amb els coneixements i l’experiència de dècades de creació artística i seguim treballant per dignificar els gegant com a figures escultòriques de qualitat.

.

 

La construcció de gegants i demés imatgeria té un ventall de facetes adjacents que formen part també de l’activitat del taller. Sovint les colles o les agrupacions geganteres creuen convenient fer un gegantó d’algun dels seus gegants: així els més menuts troben facilitada la seva introducció al món geganter. Des del Taller construim gegantons escalats a una mida inferior respecte els gegants originals, lleugers i manejables. Per exemple, la majoria de gegants del Carnaval de Solsona compten amb una rèplica de menor mida, així com els Gegants del Pi de Barcelona, entre molts d’altres.

En algunes ocasions, es considera que és necessari fer una rèplica d’algun gegant a mida real, ja sigui pel seu simbolisme o perquè els originals són peces històriques que es volen conservar. Aquesta tasca es pot dur a terme emmotllant directament sobre la figura original, o modelant amb fang una nova escultura, de la qual sortirà la figura rèplica. També hem realitzat només els motlles de reserva de gegants històrics: sense malmetre ni repintar la peça original

Per últim, la construcció de figures que tinguin la cara d’un personatge real també és freqüent al taller. Des de la recuperació l’any 1971 del carnaval de Solsona, un ciutadà és elegit Rei Carnestoltes. Des d’aleshores, cada any s’ha realitzat un retrat per tal de fer un rei carnestoltes ninot, que es crema el darrer dia de Carnaval. De la mateixa manera, varis gegants provinents del taller són retrats de persones reals, essent el darrer exemple el gegantó de Calaf de Laureà Figuerola (2017).