Notícies

.

Xerrada “La nissaga Casserras i els Gegants del Pi“. Casa dels Entremesos de Barcelona. 21 de març de 2019.

Nissaga Casserres 2019_1


.

Entrevista a l’especial 40 anys del diari Regió7. Març 2019.

Taller 2019.jpg

En motiu del 40 aniversari del diari Regió7, concedim aquesta entrevista. 40 anys endarrere ja van entrevistar Manel Casserras Boix durant el carnaval, i ara s’ha repetit aquesta crònica quatre dècades després. Podeu consultar-la clicant aquí. 


.

Una nova figura pel carnaval de Solsona: Estrena de l’olímpic Xic. Març 2019. 

 

Després d’uns mesos encadenant encàrrecs, vestits nous de gegants (Cambrils de Mar), restauracions… per fi us podem presentar la nova figura sorgida del taller, l’Olímpic xic! En motiu de l’elecció de la ciutat de Barcelona com a seu dels jocs olímpics del 1992, Manel Casserras Boix construí el gegant original l’any 1987. Trenta dos anys després, l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona ens encomanà una rèplica per continuar ampliant la imatgeria del carnaval infantil. El que no ens deixa de sorprendre mai és la rebuda que tenen aquests gegants entre els més petits: com tenen controlat que falta el gegant original a la sala polivalent perquè el tenim al taller, com espien quan passen per davant amb el cotxe els dies previs a l’estrena, com gaudeixen quan el veuen per primer cop al ball d’assaig… petites coses que fan que l’esforç valgui la pena.


.

Vestits nous pels Gegants de la Ciutat de Barcelona, 16 setembre 2018. 

 

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona estan documentats des del 1424. D’aquella època no en queda res més que les referències històriques, ja que aquestes figures han estat modificades en moltes ocasions. Fins i tot els personatges que representen han canviat, des del rei Persa Assuer i la reina Esther, al Conseller Fivaller i la seva muller fins als actuals Jaume I i Violant. Pel referent a l’aspecte de les figures actuals, ens hem de remuntar al 1929, quan en motiu de l’Exposició Universal s’estrenà la parella de figures de Francesc Labarta, construïts al taller dels germans Renart.

La relació amb el taller comença el 1961, quan Manel Casserras Boix fa una restauració de les figures. El 1992 se’n fa una reproducció, que utilitzava parts dels antics gegants. Aquestes són les figures actuals, les quals van ser restaurades per Josep Manel Casserras Solé l’any 2006. Pel que fa els vestits, el 1929 van ser fets a casa Paquita. Els gegants han canviat de vestits el 1961, el 1970, el 1985, el 1992, el 1999 i el 2006.

El 16 de setembre a les 12:00h van sortir els Gegants de la Ciutat per la porta de l’Ajuntament de Barcelona amb els nous vestits, dissenyats i executats al nostre taller. La voluntat de la colla de geganters era confeccionar una indumentària adient a l’època medieval, a la qual pertanyen les figures representades. L’assessorament històric va provenir del Museu del Disseny de Barcelona: a través de quadres i vestuari del segle XII, es va dissenyar el vestuari que ahir es va estrenar, ambientat en la indumentària reial medieval. A més a més, durant els mesos que ha durat el procés de la confecció dels vestits, al taller també s’ha aprofitat per treure brillantor a les joies, canviar la pedreria de les corones i fer-la més adient a l’època, afegir pedreria mineral de diferents tipus de quars a la geganta, així com reparar i daurar complements i repassar el policromat de les figures. Esperem que us agradi aquesta nova imatge dels Gegants de la Ciutat!


.

Restauració del Sant Joan de Solsona, juny 2018.

Quan Solsona va rebre el títol de bisbat l’any 1593, els noms dels carrers van adoptar noms de sants d’estiu, per tal que els veïns poguessin celebrar la festa del barri en època càlida. Se sap que antigament la plaça de Sant Joan s’anomenava Plaça de la Font (1474), Plaça de la Figuera (1528) i Plaça de la Font Major. Com que fins el segle XV Solsona no tenia aigua potable dins del recinte murallat a part d’algunes cisternes particulars, sobre el 1420 van començar les obres per dur amb aqüeductes l’aigua de la Mare de la Font fins a la Plaça de Sant Joan. El segle XVIII els veïns del barri van construir sobre la llavors anomenada Font Major l’actual capella, dedicada a Sant Joan. La talla que presideix actualment la capella és de fusta, d’origen poc clar, tot i que sembla ser que és fruit d’algun escultor de l’escola dels Morató, reputat llinatge d’artistes que treballaren per exemple en les obres del Miracle. Superada la guerra civil espanyola més o menys intacte, Manel Casserras Boix en fa una primera restauració l’any 1965. L’any 1994, amb l’ajuda del seu fill Manelet, es va restaurar la capella i pintar els frescos de la mateixa. L’any 2004 el Manelet va tornar a restaurar el sant, el qual al ser de fusta està exposat a les inclemències del temps. Enguany des del taller hem realitzat una darrera actuació de conservació de la figura. Molt contents d’haver pogut formar part de la llarga història d’aquest bonic indret de la nostra ciutat.


.

Participació a l’exposició “Made in SolCar”. 9 abril 2018.

El Taller d’Escultura Casserras compta amb un estand a l’exposició “Made in SolCar, un recorregut per les empreses del territori i el seu producte”, on s’hi pot veure la tasca que duem a terme al nostre taller així com una mostra petita del nostre producte. Una mostra de les empreses de Solsona i Cardona.


.

Reportatge a la revista TELVA. Febrer de 2018. 

Una parella de reporters de la revista Vogue ens visiten al taller i ens fan un reportatge per al número 946 de la revista. Al final vam sortir a pàgina completa dins del reportatge del Solsonès.

Reportatge revista Vogue.jpg


.

Estrena del Picarrico Xic. 6 de febrer de 2018. 

Rèplica del Comte de l’Assalto del carnaval de Solsona (1986), escalat a mida d’infant, el primer gegant que surt del taller aquest 2018. Estrenat el 6 de febrer a la sala polivalent de Solsona, fa el seu primer ball a la plaça el Dilluns de Carnaval 12 de febrer.


.

 
El nostre taller apareix en aquest vídeo d’Oliver Astrologo on s’hi recull una bona mostra dels trets identitaris de la cultura catalana. Molt contents de poder-hi participar, feu-hi una ullada al següent enllaç:
.

 .

Entrevista al diari El Punt Avui. 23 de gener de 2018.

titolpunt

Podeu llegir l’entrevista completa a l’enllaç.


.

Convidats a la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú. 10 de Novembre de 2017.

Fira Vilanova.png

El cap de setmana del 10, 11 i 12 de Novembre el taller va estar convidat a la concorreguda Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, al Saló del Carnaval. Vam estar ben acompanyats pel Patronat de Turisme del Solsonès. Va ser un cap de setmana intens on moltes persones van passar pel nostre expositor.

.


.

Estrena del gegantó Laureà Figuerola de Calaf. 2 de setembre de 2017.

El dissabte 2 de setembre els geganters de Calaf van presentar en societat el nou gegantó, fet a imatge de Laureà Figuerola i Ballester (1816-1903), fill il·lustre de la ciutat, economista i polític català, inventor de la unitat monetària de la pesseta. En paraules del seu alcalde Jordi Badia: ” Ens va semblar que crear aquest gegantó era una bona manera de preservar i promocionar la figura de Laureà Figuerola. També perquè així contribuíem a enriquir l’imaginari col·lectiu de Calaf i perquè fer-ho a través dels Gegants de Calaf hi lligava perfectament a partir del moment en què els gegants són una expressió genuïna de la identitat local dels pobles.”

.


.

Estrena dels gegantons del carrer de la Riera de Vic. 20 de juny de 2017.

El 20 de juny el personal del taller ens vam desplaçar a Vic, on es va dur a terme un dels primers actes de la Festa Major: l’estrena d’una parella de gegantons, la Mercè i el Llucià, rèpliques de menor altura dels gegants originals, obra de Josep Manel Casserras (2011). Un bonic acte amb el qual es presentà en societat aquesta nova parella de figures, que completen l’imatgeria vigatana a menor escala, ideal perquè els més menuts s’introdueixin al món geganter.

Captura de pantalla 2018-06-10 a les 20.59.13.png


.

Estrena del llibre “Casserras, escultors de gegants”. 17 de juny de 2017.

El 17 de juny de 2017 es presentà a la plaça de la catedral de Solsona el llibre “Casserras, escultors de gegants”, dels autors solsonins Pere Obiols, Carles Freixes i Jordi Tasies, dissenyat per Jaume Roure.

Diverses entitats i ciutadans van col·laborar en aquesta obra coral: un profund viatge per la vida i obra de Manel Casserras Boix i Josep Manel Casserras Solé. Replet de fotografies històriques, el llibre circula per les diferents facetes dels artistes, en la seva vessant més humana, personal i social, detallant la seva carrera artística.

Amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Generalitat de Catalunya per la seva edició, el llibre compta amb un catàleg de tota la imatgeria que ha sortit del taller: més de 300 peces fotografiades en color. Un recull inexistent fins a la data, que ha satisfet una antiga demanda del món geganter.

LLibre

El mateix dia s’inaugurà l’exposició “Manelet. Josep Manel Casserras i Solé”, instal·lada al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató de Solsona. A través de la comissió d’homenatge al Manelet, la regidoria de Cultura de Solsona i amb la col·laboració de la família, la mostra comptà amb una selecció de l’obra del Manelet, escultures, motlles de peces de gegants, esbossos, pintures de diferents tècniques i cartells, tots acompanyats de plafons explicatius

Exposició Manelet


.

Entrega de la Medalla de la Ciutat a Manel Casserras i Solé. 16 de juny de 2017.

L’Ajuntament de Solsona, atenent a la sol·licitud formal signada per diferents entitats locals (la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, l’Agrupació de Geganters, l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, la Colla Gegantera del Carnaval i l’Orquestra Patinfanjàs) atorgà a la Sala de Plens la medalla de la ciutat a Josep Manel Casserras Solé (1957-2015) a títol pòstum.

L’aMedalla de la ciutatlcalde David Rodríguez manifestà que era un reconeixement «per la seva aportació al patrimoni festiu i geganter, així com la sensibilitat en la restauració de monuments significatius de la ciutat». En un acte molt aplaudit i emotiu, Pere Obiols (amic de la família) llegí una glossa sobre el Manelet  «era discret, implicat, optimista i amb sentit de l’humor, fins i tot en els moments més difícils».


.

Estrena dels Nans Xics. 1 de març de 2017

nans.jpg

Els Nans Xics surten del taller i són estrenats a la sala polivalent. Rèpliques pels infants dels nans construïts el 1985, van ballar a la plaça per primer cop durant el carnaval infantil essent un èxit entre els petits i grans


.

Reportatge al portal festadirecte. 18 març 2016

“És una feina molt sacrificada”, admet la jove, però expressa que al darrere hi ha “molta passió i paciència”. “Jo, com el meu pare, he nascut i crescut entre gegants i cada un d’ells té un sentiment propi”. El de Solsona és un dels obradors més antics de Catalunya i la Teresa vol conservar tots els mètodes tradicionals, des del material fins a la pintura.

Podeu llegir el reportatge complet al següent enllaç.

Reportatgefestadirecte.png


.

Estrena de la Draca Xica, febrer de 2016

El dilluns de carnaval la Draca Xica va fer el primer ball a la Plaça Major de Solsona. La primera figura que surt del taller en aquesta nova etapa.